Atlanto beigeliai coffee spells

Atlanto beigeliai, kokių nerasite kitur: gaminami tik vienoje vietoje, ir tik penktadienį

Parengė Laura Kešytė.

Sostinėje priešais žydų sinagogą yra tokia vieta, kur kartą per savaitę, penktadienį, galima paragauti šviežiai iškeptų „Atlanto Beygels“. Vilniečiai juos šluoja nuo pat ryto, tad atvykti po pietų – per vėlu. Šių beigelių paslaptis – unikalus skonis bei tekstūra. Ji gaunama, interpretuojant šimtmečių senumo žydiško recepto ir šiuolaikiškos Niujorko stiliaus klasikos derinį.

Nedidelėje kavos namų „Coffee Spells” virtuvėje kasdien ruošiami pusryčiai, pietūs, o vietos krosnyje kepama duona ir desertai. Melsvi ir žalsvi kavinės interjero atspalviai, užsilikę dar nuo praėjusio amžiaus pradžios laikų, būdingi ir priešais stovinčios sinagogos interjero koloritui.

Atlanto beigeliai

„Gal yra ir atsitiktinumo tame, kad tos spalvos taip susišaukė drauge. Iki karo šiame pastatų komplekse, Pylimo ir Ligoninės gatvių sankirtoje, veikė žydų ligoninė“, – sako kavos namų vadovė Aistė Košienė. Nors pati vieta nepriklauso žydų šeimai, matyt, istoriškai susiklosčiusi žydiško kvartalo atmosfera savaime įkvepia žydiškiems kulinariniams potyriams.

Čia verdama kava iš rečiausių kavos pupelių, kurias skrudina „Crooked nose & coffee stories”, o penktadieniais kepami „Atlanto Beygels“. „Visiems mūsų lankytojams penktadienis – tarsi maža šventė, ir taip – jau metus laiko. Atlanto beigeliai vertinami dėl to, jog yra kitokie. Jie – drėgnesni, skiriasi savo spalva bei dydžiu. Net ir jų suraitymo būdas yra išskirtinis”, – pasakoja A. Košienė.

Bandelė, turinti neįtikėtiną istoriją

Jau daugelis turbūt žino, jog beigelis – tai žydiška bandelė su skyle, pagaminta iš mielinės tešlos. Kelių šimtmečių istoriją turintis kepinys yra „regėjęs” ne vieną epochos lūžį ir gimęs, beje, šiuose kraštuose. Pirmą kartą istorijoje jis minimas Krokuvoje – mieste, kuriame ATR laikais buvo karūnuojami Lietuvos ir Lenkijos valdovai.

Atlanto beigelis su lašiša

Prieš 400 metų valgyti beigelius galėjo tik aristokratai. Balti miltai tuo metu kainavo net 4 – 5 kartus daugiau nei ryžiai, jie nebuvo daugeliui prieinami, kaip šiandien. Taigi, net ir vietinės žydų bendruomenės juos gamindavo tik ypatingų progų metu.

Tačiau po kelių šimtmečių beigeliais jau imta prekiauti visur – ir Lenkijos turguose, ir miestų gatvėse. Šio patiekalo geografija dar smarkiau išsiplėtė, daliai žydų šeimų emigravus į Didžiąją Britaniją ir JAV. Čia bandelės su skylute greitai tapo populiariu gatvės maistu.

Tiesa, po tragiškų įvykių kontinente, beigelis iš Rytų Europos žemėlapio išnyko ilgam. Tik atsivėrus „geležinei uždangai” šiais žydiškais kepiniais imta prekiauti Varšuvoje, Prahoje ir Budapešte. Šiame regione Beigelis tapo Niujorko pusryčio patiekalu – vakarietiško gyvenimo simboliu iš kitapus Atlanto (arba išeiviu, po ilgų klajonių sugrįžusio namo tik... su kiek kitokiu rūbu).

Beigelių renesansas Vilniuje

Būtent „Atlanto Beygels” (tiksliau, jų „repeticija”, nes tuo metu šis pavadinimas dar nebuvo užgimęs) buvo pirmieji, sugrąžinę beigelius į kulinarinį Lietuvos, pirmiausia, Vilniaus, žodyną. Tai įvyko trijų bičiulių – Menachem Kaiser, Jake Levine ir prie jų pakeliui prisijungusios Elenos Narbutaitės – iniciatyva. 2010 metais viename sostinės restoranų jie surengė degustacinį beigelių vakarėlį, kurio atgarsiai sulaukė užsienio žiniasklaidos dėmesio.

Tiesa, išmokti teisingai paruošti beigelį buvo nelengvas iššūkis. Mat kitaip, nei įprasti kepiniai, beigelio bandelė iš pradžių yra plikoma vandenyje ir tik vėliau pašaunama į krosnį. Be to, skoninę įvairovę jį įgauna dėl specialios paruošimo technologijos: užmaišyta tešla yra paliekama vėsioje vietoje „pastovėti“, ir tai paskatina pieno rūgšties bakterijų susidarymą. Ši gudrybė beigeliui suteikia dvi savybes – švelnų rūgštinį skonį ir traškią plutelę. 

Atlanto beigelis su kiaušiniu ir lašiša

„Mūsų beigelis yra gana drėgnas, perkandus, tešla yra kiek lipni. Jo dydis – vidutinis, nei per mažas, nei per didelis. Beigelis pabarstomos tik stambia druska, serviruojama klasikiniais būdais su kelių rūšių varškės sūriu, su varškės sūriu ir lašiša, skumbre arba silke, su sviestu ir keptu kiaušiniu. Taip pat yra veganiškas variantas, kuris skoniu gali nurungti visus, aukščiau išvardintus“, – sako Elena.

Beje, prie beigelių puikiai tinka ir šviežiai skrudinta kava. „Kviečiu paragauti rūšinės kavos, verdamos iš Brazilijos pupelių. Jose jaučiasi riešutai, šokoladas – tai, tarsi desertas, kuris labai tinka prie beigelio, įprastai valgomo pirmoje dienos pusėje“, – rekomenduoja „Coffee Spells“ vadovė A. Košienė.

 

Grįžti į tinklaraštį